Städhjälp

Rengöring av orientmattor för att behålla skönheten och hållbarheten

Om du äger en orientmatta, vet du förmodligen att den behöver särskild vård för att behålla sin skönhet och kvalitet. Rengöring av orientmattor är dock inte alltid så enkelt som det verkar. Det kräver noggrannhet och kunskap för att undvika skador och för att upprätthålla mattans ursprungliga utseende.

Varför är orientmattor så speciella?

Orientmattor är handknutna mattor som tillverkas av kvalitetsmaterial som ull, silke eller bomull. Deras vackra mönster och färgstarka design har gjort dem till eftertraktade konstverk och prydnader för hem runt om i världen. Men eftersom orientmattor är handgjorda och tillverkade med naturliga material kräver de speciell omvårdnad för att behålla sin skönhet och hållbarhet.

Städa försiktigt för att undvika skador

När det är dags att rengöra din orientmatta är det viktigt att vara försiktig för att undvika skador. Eftersom orientmattor är känsliga för vatten och kemikalier är det bäst att undvika att använda starka rengöringsmedel eller att skrubba för hårt. Istället rekommenderas det att använda milda rengöringsmedel och att försiktigt torka av ytan med en mjuk trasa.

För att städa din orientmatta ordentligt, börja med att dammsuga noggrant för att avlägsna lös smuts och damm. Var noga med att använda en dammsugare med borstfria munstycken för att undvika att fastna i mattan. Om din matta har fläckar kan du prova att blanda en mild tvål eller rengöringslösning med vatten och försiktigt torka av fläcken med en trasa. Tänk på att alltid blota fläcken istället för att gnugga, så att du inte sprider fläcken mer.

Anlita professionell hjälp vid behov

Om du inte känner dig säker på att rengöra din orientmatta själv, kan det vara värt att anlita professionell hjälp. Det finns specialiserade rengöringsföretag och mattexperten som har kunskap och erfarenhet av att rengöra orientmattor på ett säkert och effektivt sätt. De kan använda specialutrustning och tekniker för att ta bort fläckar och smuts utan att skada mattan.

När du väljer en professionell rengöringstjänst för din orientmatta är det viktigt att göra lite forskning och kontrollera deras rykte och referenser. Be dem även om en kostnadsfri offert för att få en uppfattning om priset och vilka tjänster de erbjuder. Att anlita en professionell kan vara en investering, men det kan vara värt det för att skydda och bevara din orientmatta i bästa skick.

Avslutande ord

Att rengöra och vårda en orientmatta kräver tid och omsorg, men det är en viktig del av att behålla dess skönhet och hållbarhet. Genom att vara försiktig och använda rätt tekniker och produkter kan du njuta av din orientmatta under lång tid framöver. Och om du känner dig osäker, tveka inte att anlita professionell hjälp för att få ditt matta att se ut som ny igen.

Hur man förebygger skador på orientmattor

Använd en underläggsmatta

En underläggsmatta är en viktig investering för att skydda din orientmatta mot slitage och halkning. Placera en underläggsmatta under mattan för att minska friktionen mot golvet och förhindra att den glider. Detta hjälper till att skydda mattan mot slitage och förhindrar också att den lämnar märken på golvet.

Undvik direkt solljus

Direkt solljus kan bleka och förstöra orientmattans färg över tiden. Placera din matta på en plats där den inte utsätts för starkt solljus under längre perioder. Om det inte är möjligt, överväg att använda gardiner eller persienner för att minska solens exponering på mattan.

Roterande användning

För att undvika att vissa områden på mattan slits mer än andra kan det vara en bra idé att rotera mattan regelbundet. Byt plats på de mest använda områdena med mindre använda områden för att fördela slitage jämnt över mattan. Detta hjälper till att förhindra att de mest använda områdena slits i förväg och gör att mattan förblir jämnt sliten.

Undvik att placera tunga möbler på mattan

Att placera tunga möbler direkt på orientmattan kan orsaka märken och permanenta intryck. Om möjligt, placera möbler på en annan yta och använd mattan som en inramning för att skapa en visuell effekt. Om du måste placera möbler på mattan, använd möbelflyttare eller mattskydd för att minska trycket och undvika att skada mattan.

Regelbunden dammsugning och rengöring

För att bevara orientmattans skönhet och hållbarhet är det viktigt att hålla den ren och dammfri. Genom att dammsuga mattan regelbundet avlägsnar du lös smuts och dammpartiklar som kan tränga in i mattans fibrer och orsaka slitage. Damm och smuts som får sättas fast i mattan kan vara svåra att ta bort och kan skada mattans yta.

Avslutande ord

Att äga en vacker orientmatta är en ära, och genom att ta hand om den på rätt sätt kan du njuta av dess skönhet och kvalitet under lång tid framöver. Genom att rengöra mattan försiktigt och vidta förebyggande åtgärder för att undvika skador kan du bevara mattans ursprungliga utseende och ge den en längre livslängd.

allt om slutstädning

Slutstädning – Legitima städexperter och deras städtjänster

Man kan vara säker på att städexperter kan hantera en slutstädning på egen hand. Det kanske är klokt att inte underskatta hur mycket arbete som krävs för att slutföra ett så kallat slutstäd. Det är mycket mer arbete än vad du genomför under två veckor av städning på vardaglig basis. Du kommer i huvudsak att hantera apparater som kanske aldrig ens har rengjorts. Det kan inkludera städning av insektsfyllda armaturer eller en hel matta full av bakterier! I stället för att spendera din helg djupt i damm och smuts är det mer rimligt att lämna denna utmanande städuppgift i händerna på professionella städare.

Kostnader för slutstädning

En mycket viktig aspekt för slutstädningen är förstås kostnaderna. Det är sant att du ibland måste spendera en viss mängd pengar för att kunna anställa professionella för att göra jobbet åt dig.

I genomsnitt kan tjänsterna börja vid 150 kronor per timme och det kan till och med gå upp till 300 kr sträcket. Ett allomfattande paket kan istället möjligen vara en bra investering. För det finns det många professionella städföretag som utför denna uppgift vilket gör att kostnaderna kan variera. Dessutom kommer storleken på utrymmet och mängden arbete som behövs påverka kostnaden för tjänsten.

Varför använda den här städtjänsten?

Professionella städare som utför slutstädning arbetar inte bara hårdare utan de arbetar också smartare. De vet exakt vad hyresvärdar söker vid den här typen av städning och de ser till att behovet uppfylls. Med så många olika saker att tänka på under en flytt, är det uppenbarligen inte nödvändigt att behöva ta ansvar för att städa också.

Med de här städtjänsterna kan du enkelt rengöra bostaden från alla fläckar och allt smuts. Detta gör det också möjligt för dig att få en eventuell deposition tillbaka och gå vidare till din nästa bostad med ”plus” på kontot.

Vad städas i ett slutstäd?

Dessa professionella städare har fått kunskap genom interaktion med hyresgästerna men även med byggjobbare, fastighetsmäklare, hyresvärdar och fastighetsägare. Denna kunskap leder till att de nya hyresgästerna hälsas till ett rent och fräscht hem. I slutstädningstjänster ingår i allmänhet rengöring av fönster, kök, badrum och garage. Se här vad som bör ingå i ett slutstäd. Städtjänsterna kan alltid utvidgas till aspekter som textilier och möbelklädsel.

Underhållet av fastigheterna före du flyttar ut är betydelsefull för hyresgästerna och husägarna. Av den enkla anledningen att om utrymmena lämnas kvar i ett hemskt tillstånd, så skulle fastighetsmäklaren eller hushållarna ha svårt att hitta nya hyresgäster. Gör din efterforskning och hitta ett trovärdigt städföretag som kan göra slutstädningen åt dig på ett kvalitativt sätt. Så att du slipper!

organiserade städprodukter

Organisera vs städning

Många ordböcker definierar ordet, städa för att vara fri från smuts, och ordet organisera, att ordna i ett system. Ofta grupperas båda termerna tillsammans. Om du diskar disken, rensar du bort smuts från dem, vilket ju är att städa dem. Och sedan, när de är torra, ordnar du dem i skåpet så du kan hitta dem igen, alltså organiserar dem. När du rengör köksbänkar tar du bort objekt som belamrar bänkskivor och sedan tvättar du bort smutsen från ytorna. Bänken är inte bara ren, utan också organiserad. Men vid båda dessa tillfällen betraktas det som städning. Bänken ses sällan som röran; och rengöring av bänken brukar inte kallas orörigt.

Så får du till en organiserad städning

Jag gillar att använda orden organisera och städa tillsammans eftersom jag tror att de går hand i hand, arbetar synergistiskt för att producera ordning. Ändå är organisering och städning definitivt två separata och olika saker.

Organisera

När du ordnar placerar du saker i ett tillstånd där du enkelt kan hitta det som finns i det utrymmet. Ett organiserat hem är ett av orden. Du och andra som bor där kan hitta saker utan att gräva eller söka eftersom saker och ting placeras i logiska områden för att vara praktiska och funktionella beroende på hur du skulle använda varje objekt. Du har en stark förståelse för ditt lager, och du har en plats för allt.

Städning

När du städar ett utrymme tar du bort smuts från ytan. Städar utrymmen för det förorenar området och efter höjer det standarden på hygien. Platser blir mer tilltalande och naturligtvis mer önskvärt att vara i när de är rena. Om ett hus inte är organiserat, kommer städning att vara utmanande. Först och främst kommer det att bli svårare att nå områden som behöver rengöras, särskilt om utrymmen är täckta med skräp i oordning. För det andra är det svårt att vara motiverad att städa något när det inte ser mycket bättre ut även när smutsen avlägsnas.

Städa och organisera samtidigt

För att få full nytta av ordning så bör organisering och städning göras tillsammans. Ofta kommer jag att ta ett par dagar med mina kunder för att röja utrymmen. Efter att allt är organiserat, kommer huset städas ordentligt på platser som inte har rengjorts på länge eftersom de har begravts under saker. Efter att vi organiserat och rengjort är det anmärkningsvärt hur mycket energi som genereras. Kontakta oss för en bra checklista på flyttstädning för att bli en mer organiserad vid flytten.

När du har organiserat och städat, då kan du upprätta ett enkelt organisera- och städschema för att upprätthålla en ordningsam, hälsosam och tilltalande miljö som du har arbetat så hårt för att skapa.

använd en städcaddy när du städar hemmet

Städcaddy för hemstädning – En smart behållare för dina städprodukter

Ett av de viktigaste verktygen för hemstädning är en städcaddy. Vad är egentligen en Städcaddy? Precis som den mänskliga versionen bär på golfklubbor (en caddy), bär plastmodellen på rengöringsmedel och städverktyg för en städare. Om en golfare hade behövt bära sina klubbor i händerna eller leta efter de varje gång det var dags att slå, skulle spelet gå väldigt långsamt! Samma sak gäller städningen av ens hem. Denna städcaddy bör alltid hållas påfylld med städmaterial och förvaras i ett skåp. När det är dags för veckostädningen kommer denna behållare förenkla hemstädningen tillsammans med dammsugare, sopset, hink och mopp. Alla seriösa städfirmor använder en sådan tillsammans med städchecklistor för att göra en klok hemstädning..

Vilket material borde man ha i en städcaddy?

– Fjädervippa: Detta är ett viktigt verktyg för att damma varje vrå och hörn i hemmet. Damning ska göras i ett mönster från vänster till höger, sedan uppåt och nedåt för att inte missa något. Under damningen ska själva pinnen slås mot en hård yta, som en bordskant eller en sko, för att slå av dammet från vippan till golvet. Golvet ska dammsugas eller sopas snart ändå, så det här sparar tid.

– Fönsterrengöring: Fönstermedel bör användas på speglar, balkongdörrar och duschdörrar.

– Gummiskrapa: Gummiskrapan används tillsammans med fönsterrengöringen. Det här verktyget är perfekt för glasytor för att förhindra ränder.

– Träpolish: Träpolish med citron är perfekt för bord, hyllor, trappräcken och skåp. Vissa polish-produkter är designade för att rengöra och polera samtidigt

– Allrengöring: För bänkytor, badrum, apparater, målat hantverk i trä, dörrkarmar etc. Ett allrengöringsmedel är perfekt. Sprejprodukter är att föredra framför andra sorter som istället ska baddas på ytan som ska rengöras.

– Golvrengöring: Beroende på golvmaterialet i ditt hem bör man ha ett milt rengöringsmedel. Dessa lösningar är oftast gjorda för att spädas ut med vatten för att få rätt styrka.

– Toalettrengöring och borste: Toalettrengöring ska kunna sprutas ut, så att det kan täcka hela toalettskålen och under kanten. En borste kommer fördubbla effektiviteten.

– Trasor: Gamla T-shirts blir perfekta trasor eftersom de är mjuka, kan tvättas och inte kommer repa ytor. Tvättlappar är också bra för vissa typer av skrubbning, som t.ex. inventarier i badrummet.

– Svampar: Svampar som har både en mjuk sida och en skrubbsida kommer till användning i kök och badrum. Precis som trasorna kan de enkelt tvättas i tvättmaskin, så att de kan användas om och om igen.

– Pappershanddukar: Vissa smutsiga uppgifter kan med fördel tas om hand med pappershanddukar som sedan kan slängas. Se till att alltid ha en rulle i väskan.

– Tandborste: Ha gamla tandborstar i väskan. De små borststråna är perfekta för att få bort smuts i små utrymmen.

– Svarta sopsäckar: Man bör alltid ha sopsäckar för att kunna slänga innehållet från papperskorgen i varje rum.

När städcaddyn är fylld kan du börja städa. Lycka till!

så rengöra du din kaffebryggare och kaffepanna

Rengöra kaffebryggare – Med vinäger

När rengjorde du senast din kaffebryggare?

Precis som med allt annat så behöver även en kaffebryggare rengöras ibland. Beläggningar och kladd samlas i lager allt eftersom inne i din kaffemaskin och även kaffeoljor fastnar och kan med tiden härskna och leder till att smaken på ditt kaffe påverkas negativt. Mineralbeläggningar kan bildas inuti kaffebryggaren i form av kalk- eller mineralavlagringar och detta gör att effektiviteten av värmehållningen samt vattenflödet reduceras. Snart därefter börjar kaffet smaka lite bittert och en aning smutsigt, och om ditt redan gör det så är det kanske dags att rengöra din kaffebryggare igen!

Detta bör du veta innan du rengör kaffekannan med vinäger

All utrustning som du använder till kaffe bör rengöras minst en gång i månaden. Rengör din kaffebryggare till och med oftare för att vara säker på att du har det godast smakande kaffet som möjligt, speciellt om du är en stordrickare. Andra faktorer, såsom typ och kvalité av vattnet som du använder i din maskin spelar också in när det kommer till hur ofta du bör rengöra din kaffebryggare.

De flesta kaffebryggare har rengöringsinstruktioner i den medföljande instruktionsmanualen, men detta är något som lätt tappas bort, eller som många slänger eftersom det bara handlar om ett litet eller mellanstort redskap. Då kan du välja mellan att lägga ner lite mer pengar på ett rengöringskit på affären eller använda effektiva, och billiga, hemmagjorda rengöringslösningar. Följande rengöringsmetod fungerar mycket bra.

Så gör du rent din kaffekanna, steg för steg.

 • Sätt i ett kaffefilter i filterbehållaren om din maskin brukar använda det.
 • Häll ned en hel flaska vitvinsvinäger där du brukar hälla ned vatten
 • Vissa brukar hälla ned lite citronjuice också, andra föredrar att använda en blandning av hälften vatten, hälften vitvinsvingäger. Alla sätt är bra, det handlar helt enkelt om hur smutsig din kaffebryggare är vid tillfället och hur ofta den rengjorts innan.
 • Sätt på din kaffebryggare eller använd funktionen för rengöring om din kaffebryggare har en sådan.
 • Se till att all vitvinsvinäger har bryggts igenom och droppat ned i kaffekannan. Häll sedan ut vätskan.
 • En trevlig parantes är att vitvinsvinägern kommer ta bort otrevlig lukt från diskhon om du häller ut den där.
 • Brygg igenom två fulla kannor med enbart vatten för att se till att alla spår av vinägern är borta innan du brygger ditt kaffe igen. Låt bryggaren svalna i 10 minuter mellan varje omgång.
 • Kom ihåg att rengöra även utsidan och runt hela kaffebryggaren så att även den blir skinande ren och fläckfri.
 • Ett område som är oftast är mycket smutsigt och klibbigt är där kaffet droppar ut ur maskinen och ned i kannan. Det går att likna med när du rengör taket på insidan av din mikrovågsugn.
 • Att rengöra varenda liten fläck av din kaffebryggare är oerhört viktigt för att förhindra att mögel byggs upp i rören eller i filterhållaren.
 • Diska kaffekannan (glaskannan) grundligt på in och utsidan med varmt diskmedelsvatten. Tänk på att även kalkavlagringar som bildas inuti karaffen kan påverka kaffesmaken.
 • Om du har fläckar av bränt kaffe eller annat på kannan kan du hälla lite bordssalt över dem och låta det stå i minst en halvtimme till över natten.
 • Du kan även blanda vinäger med vatten och blötlägga kannan över natten. Beroende av hur envisa och svåra fläckarna är kan du behöva göra detta upprepade gånger tills alla beläggningarna är helt borta.
 • Kontrollera hela kaffebryggaren för att se till att lukten av vinäger har försvunnit ur maskinen. Finns den kvar, brygg med rent vatten igen.
 • Vinägern rengör inte bara kaffebryggaren utan den spolar även ur alla beläggningar och avlagringar i tanken och rören.

Gott kaffe är frukten av bra kaffebönor och en ren kaffebryggare. Och det är dessutom enkelt att rengöra en kaffebryggare. Du kan även efter varje bryggning ta lös alla löstagbara delar och diska dem i varmt diskvatten. Använd en fuktig mjuk trasa eller svamp till att torka av hela maskinen.

En ren kaffebryggare gör att ditt kaffe smakar bättre. Din belöning blir en utsökt, ren, aromatisk kopp kaffe. Finns det något mer en kaffeälskare kan önska?

Ett smart tips är att använda en checklista för flyttstädningen

så rengör du ditt marmor golv

Rengöra marmorgolv och fogar

Att rengöra marmorgolv involverar ofta att moppa golvet och fogarna med ett pH-neutralt rengöringsmedel. Men allteftersom tiden går kommer fogarna samla på sig mycket av den smutsen som blivit borttvättad redan på själva plattorna. Eftersom fogarna ligger nersjunkna i golvet samlas det smutsiga skurvattnet lätt här och varje gång som du moppar golvet så samlas mer och mer smuts i fogarna, som gör att de till sist blir riktigt fula och ser smutsiga ut.

Så gör du rent fogarna i ditt marmorgolv

Att göra rent fogarna i ett marmorgolv kan vara utmanande. Å ena sidan så vill du att dina fogar ska vara skinande rena och se nya ut, men å andra sidan så är du rädd för att skada den polerade ytan på själva marmorgolvet. Dessutom så är marmorgolvsfogar oftast osandade, och osandade fogar är ännu svårare att rengöra än de sandade.

Det är nödvändigt att maximera rengöringskraften i redskapen som krävs, som inte heller skadar fogarna eller golvet. Marmor kommer inte ta skada av varmt vatten eller ånga. Därför bör du alltid använda ett så hett vatten som möjligt när du rengör marmor. I alla rengöringsprocedurer, så gäller att ju hetare vatten du använder, ju lättare lossnar smutsen och ju effektivare blir rengöringen.

När du väljer det bästa rengöringsmedlet för marmorgolvet och för att få dina fogar renast möjligt, så bör du välja ett alkaliskt rengöringsmedel anpassat för kakel, sten och fogrengöring. Det är viktigt att endast använda rengöringsmedel särskilt anpassade för ändamålet för en säker och effektiv rengöring. Många rengöringsmedel kan göra att poleringen försvinner och du vill verkligen inte använda någon sorts produkt med syra, då de kan repa och skada marmorgolvet ordentligt och orsaka deformeringar i poleringen.

Många inser inte att de inte kan använda produkter med syra på marmor, men de inser heller inte att de inte kan använda vissa typer av alkaliska rengöringsmedel likaså. Vissa typer av alkaliska rengöringsmedel kan förorsaka att marmorplattorna tappar deras polerade utseende och göra att de ser matta och opolerade ut. Genom att hålla dig till enbart rengöringsmedel speciellt anpassade för marmorgolv kan du vara säker på att du inte skadar golvets fina polerade yta.

För ett vanligt marmorgolv bör ett Ph-neutralt rengöringsmedel användas. Ph-neutrala rengöringsmedel är säkert att använda då du rengör marmor och är dessutom enkelt att skölja av. Men Ph neurala rengöringsmedel är däremot inte lika effektiva för att lösa smuts och fett. Oftast så kräver den sorts smuts som samlats i fogarna ett alkaliskt rengöringsmedel istället.

Du bör blanda ett alkaliskt rengöringsmedel med det hetaste vattnet möjligt och applicera det direkt på marmorgolvet och fogarna. Låt rengöringsvätskan sedan dra i minst 20 minuter på golvet för att ge det en chans att lösa upp smutsen och fettet. Det kommer förmodligen också att vara nödvändigt att skrubba fogarna med en fogborste för att få de rena. För hårda borstar kan repa marmorplattorna så du bör bara använda mjukare varianter som inte repar. Genom att använda en fogborste kan du röra runt i smutsen så att det alkaliska rengöringsmedlet bättre kommer åt att lösa upp smutsen i fogarna.

Efter att du har gjort rent fogarna mellan marmorplattorna bör du grundligen skölja golvet för att säkerställa att det inte finns rester av rengöringsmedlet kvar på golvet. Det är viktigt att du får bort alla spår av rengöringsmedlet då det annars kommer att dra åt sig ny smuts i fogarna och göra så att de snart är lika smutsiga igen.