Rengöra marmorgolv och fogar

Att rengöra marmorgolv involverar ofta att moppa golvet och fogarna med ett pH-neutralt rengöringsmedel. Men allteftersom tiden går kommer fogarna samla på sig mycket av den smutsen som blivit borttvättad redan på själva plattorna. Eftersom fogarna ligger nersjunkna i golvet samlas det smutsiga skurvattnet lätt här och varje gång som du moppar golvet så samlas mer och mer smuts i fogarna, som gör att de till sist blir riktigt fula och ser smutsiga ut.

Så gör du rent fogarna i ditt marmorgolv

så rengör du ditt marmor golv

Att göra rent fogarna i ett marmorgolv kan vara utmanande. Å ena sidan så vill du att dina fogar ska vara skinande rena och se nya ut, men å andra sidan så är du rädd för att skada den polerade ytan på själva marmorgolvet. Dessutom så är marmorgolvsfogar oftast osandade, och osandade fogar är ännu svårare att rengöra än de sandade.
Läs mer…

organiserade städprodukter

Organisera vs städning

Många ordböcker definierar ordet, städa för att vara fri från smuts, och ordet organisera, att ordna i ett system. Ofta grupperas båda termerna tillsammans. Om du diskar disken, rensar du bort smuts från dem, vilket ju är att städa dem. Och sedan, när de är torra, ordnar du dem i skåpet så du kan hitta dem igen, alltså organiserar dem. När du rengör köksbänkar tar du bort objekt som belamrar bänkskivor och sedan tvättar du bort smutsen från ytorna. Bänken är inte bara ren, utan också organiserad. Men vid båda dessa tillfällen betraktas det som städning. Bänken ses sällan som röran; och rengöring av bänken brukar inte kallas orörigt.

Så får du till en organiserad städning

Jag gillar att använda orden organisera och städa tillsammans eftersom jag tror att de går hand i hand, arbetar synergistiskt för att producera ordning. Ändå är organisering och städning definitivt två separata och olika saker.

Organisera

När du ordnar placerar du saker i ett tillstånd där du enkelt kan hitta det som finns i det utrymmet. Ett organiserat hem är ett av orden. Du och andra som bor där kan hitta saker utan att gräva eller söka eftersom saker och ting placeras i logiska områden för att vara praktiska och funktionella beroende på hur du skulle använda varje objekt. Du har en stark förståelse för ditt lager, och du har en plats för allt.

Städning

När du städar ett utrymme tar du bort smuts från ytan. Städar utrymmen för det förorenar området och efter höjer det standarden på hygien. Platser blir mer tilltalande och naturligtvis mer önskvärt att vara i när de är rena. Om ett hus inte är organiserat, kommer städning att vara utmanande. Först och främst kommer det att bli svårare att nå områden som behöver rengöras, särskilt om utrymmen är täckta med skräp i oordning. För det andra är det svårt att vara motiverad att städa något när det inte ser mycket bättre ut även när smutsen avlägsnas.

Städa och organisera samtidigt

För att få full nytta av ordning så bör organisering och städning göras tillsammans. Ofta kommer jag att ta ett par dagar med mina kunder för att röja utrymmen. Efter att allt är organiserat, kommer huset städas ordentligt på platser som inte har rengjorts på länge eftersom de har begravts under saker. Efter att vi organiserat och rengjort är det anmärkningsvärt hur mycket energi som genereras. Kontakta oss för en bra checklista på flyttstädning för att bli en mer organiserad vid flytten.

När du har organiserat och städat, då kan du upprätta ett enkelt organisera- och städschema för att upprätthålla en ordningsam, hälsosam och tilltalande miljö som du har arbetat så hårt för att skapa.

använd en städcaddy när du städar hemmet

Städcaddy för hemstädning – En smart behållare för dina städprodukter

Ett av de viktigaste verktygen för hemstädning är en städcaddy. Vad är egentligen en Städcaddy? Precis som den mänskliga versionen bär på golfklubbor (en caddy), bär plastmodellen på rengöringsmedel och städverktyg för en städare. Om en golfare hade behövt bära sina klubbor i händerna eller leta efter de varje gång det var dags att slå, skulle spelet gå väldigt långsamt! Samma sak gäller städningen av ens hem. Denna städcaddy bör alltid hållas påfylld med städmaterial och förvaras i ett skåp. När det är dags för veckostädningen kommer denna behållare förenkla hemstädningen tillsammans med dammsugare, sopset, hink och mopp. Alla seriösa städfirmor använder en sådan tillsammans med städchecklistor för att göra en klok hemstädning..

Vilket material borde man ha i en städcaddy?

– Fjädervippa: Detta är ett viktigt verktyg för att damma varje vrå och hörn i hemmet. Damning ska göras i ett mönster från vänster till höger, sedan uppåt och nedåt för att inte missa något. Under damningen ska själva pinnen slås mot en hård yta, som en bordskant eller en sko, för att slå av dammet från vippan till golvet. Golvet ska dammsugas eller sopas snart ändå, så det här sparar tid.

– Fönsterrengöring: Fönstermedel bör användas på speglar, balkongdörrar och duschdörrar.

– Gummiskrapa: Gummiskrapan används tillsammans med fönsterrengöringen. Det här verktyget är perfekt för glasytor för att förhindra ränder.

– Träpolish: Träpolish med citron är perfekt för bord, hyllor, trappräcken och skåp. Vissa polish-produkter är designade för att rengöra och polera samtidigt

– Allrengöring: För bänkytor, badrum, apparater, målat hantverk i trä, dörrkarmar etc. Ett allrengöringsmedel är perfekt. Sprejprodukter är att föredra framför andra sorter som istället ska baddas på ytan som ska rengöras.

– Golvrengöring: Beroende på golvmaterialet i ditt hem bör man ha ett milt rengöringsmedel. Dessa lösningar är oftast gjorda för att spädas ut med vatten för att få rätt styrka.

– Toalettrengöring och borste: Toalettrengöring ska kunna sprutas ut, så att det kan täcka hela toalettskålen och under kanten. En borste kommer fördubbla effektiviteten.

– Trasor: Gamla T-shirts blir perfekta trasor eftersom de är mjuka, kan tvättas och inte kommer repa ytor. Tvättlappar är också bra för vissa typer av skrubbning, som t.ex. inventarier i badrummet.

– Svampar: Svampar som har både en mjuk sida och en skrubbsida kommer till användning i kök och badrum. Precis som trasorna kan de enkelt tvättas i tvättmaskin, så att de kan användas om och om igen.

– Pappershanddukar: Vissa smutsiga uppgifter kan med fördel tas om hand med pappershanddukar som sedan kan slängas. Se till att alltid ha en rulle i väskan.

– Tandborste: Ha gamla tandborstar i väskan. De små borststråna är perfekta för att få bort smuts i små utrymmen.

– Svarta sopsäckar: Man bör alltid ha sopsäckar för att kunna slänga innehållet från papperskorgen i varje rum.

När städcaddyn är fylld kan du börja städa. Lycka till!

Rengöra kaffebryggare – Med vinäger

När rengjorde du senast din kaffebryggare?

Precis som med allt annat så behöver även en kaffebryggare rengöras ibland. Beläggningar och kladd samlas i lager allt eftersom inne i din kaffemaskin och även kaffeoljor fastnar och kan med tiden härskna och leder till att smaken på ditt kaffe påverkas negativt. Mineralbeläggningar kan bildas inuti kaffebryggaren i form av kalk- eller mineralavlagringar och detta gör att effektiviteten av värmehållningen samt vattenflödet reduceras. Snart därefter börjar kaffet smaka lite bittert och en aning smutsigt, och om ditt redan gör det så är det kanske dags att rengöra din kaffebryggare igen!

Detta bör du veta innan du rengör kaffekannan med vinäger

så rengöra du din kaffebryggare och kaffepanna

All utrustning som du använder till kaffe bör rengöras minst en gång i månaden. Rengör din kaffebryggare till och med oftare för att vara säker på att du har det godast smakande kaffet som möjligt, speciellt om du är en stordrickare. Andra faktorer, såsom typ och kvalité av vattnet som du använder i din maskin spelar också in när det kommer till hur ofta du bör rengöra din kaffebryggare.
Läs mer…