så rengöra du din kaffebryggare och kaffepanna

Rengöra kaffebryggare – Med vinäger

När rengjorde du senast din kaffebryggare?

Precis som med allt annat så behöver även en kaffebryggare rengöras ibland. Beläggningar och kladd samlas i lager allt eftersom inne i din kaffemaskin och även kaffeoljor fastnar och kan med tiden härskna och leder till att smaken på ditt kaffe påverkas negativt. Mineralbeläggningar kan bildas inuti kaffebryggaren i form av kalk- eller mineralavlagringar och detta gör att effektiviteten av värmehållningen samt vattenflödet reduceras. Snart därefter börjar kaffet smaka lite bittert och en aning smutsigt, och om ditt redan gör det så är det kanske dags att rengöra din kaffebryggare igen!

Detta bör du veta innan du rengör kaffekannan med vinäger

All utrustning som du använder till kaffe bör rengöras minst en gång i månaden. Rengör din kaffebryggare till och med oftare för att vara säker på att du har det godast smakande kaffet som möjligt, speciellt om du är en stordrickare. Andra faktorer, såsom typ och kvalité av vattnet som du använder i din maskin spelar också in när det kommer till hur ofta du bör rengöra din kaffebryggare.

De flesta kaffebryggare har rengöringsinstruktioner i den medföljande instruktionsmanualen, men detta är något som lätt tappas bort, eller som många slänger eftersom det bara handlar om ett litet eller mellanstort redskap. Då kan du välja mellan att lägga ner lite mer pengar på ett rengöringskit på affären eller använda effektiva, och billiga, hemmagjorda rengöringslösningar. Följande rengöringsmetod fungerar mycket bra.

Så gör du rent din kaffekanna, steg för steg.

 • Sätt i ett kaffefilter i filterbehållaren om din maskin brukar använda det.
 • Häll ned en hel flaska vitvinsvinäger där du brukar hälla ned vatten
 • Vissa brukar hälla ned lite citronjuice också, andra föredrar att använda en blandning av hälften vatten, hälften vitvinsvingäger. Alla sätt är bra, det handlar helt enkelt om hur smutsig din kaffebryggare är vid tillfället och hur ofta den rengjorts innan.
 • Sätt på din kaffebryggare eller använd funktionen för rengöring om din kaffebryggare har en sådan.
 • Se till att all vitvinsvinäger har bryggts igenom och droppat ned i kaffekannan. Häll sedan ut vätskan.
 • En trevlig parantes är att vitvinsvinägern kommer ta bort otrevlig lukt från diskhon om du häller ut den där.
 • Brygg igenom två fulla kannor med enbart vatten för att se till att alla spår av vinägern är borta innan du brygger ditt kaffe igen. Låt bryggaren svalna i 10 minuter mellan varje omgång.
 • Kom ihåg att rengöra även utsidan och runt hela kaffebryggaren så att även den blir skinande ren och fläckfri.
 • Ett område som är oftast är mycket smutsigt och klibbigt är där kaffet droppar ut ur maskinen och ned i kannan. Det går att likna med när du rengör taket på insidan av din mikrovågsugn.
 • Att rengöra varenda liten fläck av din kaffebryggare är oerhört viktigt för att förhindra att mögel byggs upp i rören eller i filterhållaren.
 • Diska kaffekannan (glaskannan) grundligt på in och utsidan med varmt diskmedelsvatten. Tänk på att även kalkavlagringar som bildas inuti karaffen kan påverka kaffesmaken.
 • Om du har fläckar av bränt kaffe eller annat på kannan kan du hälla lite bordssalt över dem och låta det stå i minst en halvtimme till över natten.
 • Du kan även blanda vinäger med vatten och blötlägga kannan över natten. Beroende av hur envisa och svåra fläckarna är kan du behöva göra detta upprepade gånger tills alla beläggningarna är helt borta.
 • Kontrollera hela kaffebryggaren för att se till att lukten av vinäger har försvunnit ur maskinen. Finns den kvar, brygg med rent vatten igen.
 • Vinägern rengör inte bara kaffebryggaren utan den spolar även ur alla beläggningar och avlagringar i tanken och rören.

Gott kaffe är frukten av bra kaffebönor och en ren kaffebryggare. Och det är dessutom enkelt att rengöra en kaffebryggare. Du kan även efter varje bryggning ta lös alla löstagbara delar och diska dem i varmt diskvatten. Använd en fuktig mjuk trasa eller svamp till att torka av hela maskinen.

En ren kaffebryggare gör att ditt kaffe smakar bättre. Din belöning blir en utsökt, ren, aromatisk kopp kaffe. Finns det något mer en kaffeälskare kan önska?

Ett smart tips är att använda en checklista för flyttstädningen