så rengör du ditt marmor golv

Rengöra marmorgolv och fogar

Att rengöra marmorgolv involverar ofta att moppa golvet och fogarna med ett pH-neutralt rengöringsmedel. Men allteftersom tiden går kommer fogarna samla på sig mycket av den smutsen som blivit borttvättad redan på själva plattorna. Eftersom fogarna ligger nersjunkna i golvet samlas det smutsiga skurvattnet lätt här och varje gång som du moppar golvet så samlas mer och mer smuts i fogarna, som gör att de till sist blir riktigt fula och ser smutsiga ut.

Så gör du rent fogarna i ditt marmorgolv

Att göra rent fogarna i ett marmorgolv kan vara utmanande. Å ena sidan så vill du att dina fogar ska vara skinande rena och se nya ut, men å andra sidan så är du rädd för att skada den polerade ytan på själva marmorgolvet. Dessutom så är marmorgolvsfogar oftast osandade, och osandade fogar är ännu svårare att rengöra än de sandade.

Det är nödvändigt att maximera rengöringskraften i redskapen som krävs, som inte heller skadar fogarna eller golvet. Marmor kommer inte ta skada av varmt vatten eller ånga. Därför bör du alltid använda ett så hett vatten som möjligt när du rengör marmor. I alla rengöringsprocedurer, så gäller att ju hetare vatten du använder, ju lättare lossnar smutsen och ju effektivare blir rengöringen.

När du väljer det bästa rengöringsmedlet för marmorgolvet och för att få dina fogar renast möjligt, så bör du välja ett alkaliskt rengöringsmedel anpassat för kakel, sten och fogrengöring. Det är viktigt att endast använda rengöringsmedel särskilt anpassade för ändamålet för en säker och effektiv rengöring. Många rengöringsmedel kan göra att poleringen försvinner och du vill verkligen inte använda någon sorts produkt med syra, då de kan repa och skada marmorgolvet ordentligt och orsaka deformeringar i poleringen.

Många inser inte att de inte kan använda produkter med syra på marmor, men de inser heller inte att de inte kan använda vissa typer av alkaliska rengöringsmedel likaså. Vissa typer av alkaliska rengöringsmedel kan förorsaka att marmorplattorna tappar deras polerade utseende och göra att de ser matta och opolerade ut. Genom att hålla dig till enbart rengöringsmedel speciellt anpassade för marmorgolv kan du vara säker på att du inte skadar golvets fina polerade yta.

För ett vanligt marmorgolv bör ett Ph-neutralt rengöringsmedel användas. Ph-neutrala rengöringsmedel är säkert att använda då du rengör marmor och är dessutom enkelt att skölja av. Men Ph neurala rengöringsmedel är däremot inte lika effektiva för att lösa smuts och fett. Oftast så kräver den sorts smuts som samlats i fogarna ett alkaliskt rengöringsmedel istället.

Du bör blanda ett alkaliskt rengöringsmedel med det hetaste vattnet möjligt och applicera det direkt på marmorgolvet och fogarna. Låt rengöringsvätskan sedan dra i minst 20 minuter på golvet för att ge det en chans att lösa upp smutsen och fettet. Det kommer förmodligen också att vara nödvändigt att skrubba fogarna med en fogborste för att få de rena. För hårda borstar kan repa marmorplattorna så du bör bara använda mjukare varianter som inte repar. Genom att använda en fogborste kan du röra runt i smutsen så att det alkaliska rengöringsmedlet bättre kommer åt att lösa upp smutsen i fogarna.

Efter att du har gjort rent fogarna mellan marmorplattorna bör du grundligen skölja golvet för att säkerställa att det inte finns rester av rengöringsmedlet kvar på golvet. Det är viktigt att du får bort alla spår av rengöringsmedlet då det annars kommer att dra åt sig ny smuts i fogarna och göra så att de snart är lika smutsiga igen.